Media

Haspengouwse Tripel in de kijker!

Haspengouwse Tripel:  Bier van de maand (september 2013), Heikantse bierliefhebbers

Haspengouwse Tripel - Bier van de maand Heikantse bierliefhebbers

Haspengouwse Tripel:  Knack 04-04-2013

Haspengouwse Tripel - Extra Knack Bierfront Haspengouwse Tripel - Extra Knack Bier - Artikel Haspengouwse Tripel - Extra Knack Bier - Artikel Detail

Haspengouwse Tripel:  Etiket

Haspengouwse Tripel - FrontHaspengouwse Tripel - Back

 

 

 

Haspengouwse Tripel:  Infoblad

Haspengouwse Tripel - Infoblad

 

 

 

 

 

 

Haspengouwse Tripel:  Haspengouw heeft zijn eigen appeltripel!  (bron: nieuwsblad)

Kris Vanderschot en zijn nieuwste brouwsel.

Limburg is een nieuw tripelbier rijken. Het negende al. Na de Kanunnik, de Adelardus en de Bink Tripel is het al het vierde brouwsel van Kris Vanderschot en de Binken. De Haspengouwse Tripel is een feit.

De eerste proef van de nieuwe Haspengouwse tripel verloopt erg goed. De 27-jarige Kris Vanderschot uit Sint-Truiden liet ongeveer 3.000 liter bier brouwen bij brouwerij Anders in Halen en een tweede brouwsel, goed voor 4.000 liter, zit er nu aan te komen. Het nieuwe Haspengouwse bier wordt binnenkort ook op vat verdeeld.

Vanderschot wil, met vader Jules en broer Bart, de fruitstreek zo nog meer in de kijker plaatsen. Daarom werkt hij aan nog twee nieuwe bieren die ook expliciet naar Haspengouw verwijzen.

De Binken hebben inmiddels hun vierde tripel van eigen bodem. Na de Adelardus en de Bink Tripel van de brouwerij van Kerkom en de Kanunnik van brouwerij Wilderen wordt Sint-Truiden met de Haspengouwse tripel, een echt appelbier op basis van Jonagold appelsap, het Limburgse mekka voor de bierliefhebber.

Hamont-Achel heeft zijn Achel, Opitter heeft zijn Sint-Gummarus en Kuringen pakt uit met het Jessenhofke en de Pimpernelle. In Houthalen vind je de Ter Dolen en Hoeselt heeft de Toetëlèr.

Dat een vierde Tripel teveel van het goede is voor een streek, wil Kris niet gezegd hebben. ‘Het is het eerste bier dat echt verwijst naar de streek. We willen er staan tegen de bloesemperiode. Dan zakken er duizenden toeristen af naar Haspengouw’, zegt Kris, die productiemanager is in de fruitsector.

Appelsap

‘Haspengouw is wereldwijd bekend voor de Jonagold. Het is dan ook een logische beslissing om hier een bier van te brouwen. We gebruiken vers geperst en ongepasteuriseerd appelsap in het proces. Het bier heeft een alcoholpercentage van 9 procent en is een zachte en fruitige tripel, met een hergisting op fles. De drank heeft een lange fruitige afdronk met een bittere toets.’

‘Er zijn nu al ongeveer 6.000 flessen verkocht sinds november. We willen dat volume nu naar ongeveer 30.000 flesjes optrekken en inmiddels zijn er ook een aantal overeenkomsten met toeristische horecazaken. Zij zullen het bier van het vat aanbieden’, weet de jonge bierproducent. Hoewel het bier in Halen gemaakt wordt, draagt het volgens hem onmiskenbaar de stempel ‘made in Sint-Truiden’. ‘Het is in de fruitstad tot stand gekomen en die roots willen we niet verloochenen. Brouwerij Anders heeft geen eigen bier en heeft zich gespecialiseerd om voor anderen te brouwen. Zij volgens ons recept, bottelen het bier en voorzien het van een etiket. Het bedrijf ligt nog net in Haspengouw, ook dat was een belangrijke troef.’

‘Het was ook wel een droom om een eigen bier te hebben waar ik echt achterstond’, besluit Kris, die over zijn twee volgende bieren nog niets kwijt wil.